Thursday, March 12, 2015

Atasi gastrik ketika hamil

Gastrik sering melanda pada ibu-ibu hamil.Cuba bayangkan dahlah hamil,gastrik pulak.adoiii..mesti sakitkan.Nak makan ubat pun tak boleh sembarangan,nanti menjejaskan kandungan pulak.Kalau dah tak boleh tahan sangat,dapatkanlah nasihat doktor ye.

Rasa loya dan muntah,juga rasa panas dan pedih hulu hati seperti terbakar dapat dirasakan pada bahagian bawah tekak sehingga ke dada.Ia berlaku kerana kesan perubahan hormon,LES (Lower Esophageal Sphingeal) telah menjadi lembut dan menyebabkan 'kebocoran' ketika makanan diproses. Ini menyebabkan asid akan keluar dan naik semula ke dalam esofagus.

LES adalah otot yang berada di antara perut dan esofagus dan berfungsi menghalang makanan yang diproses di dalam perut tidak akan masuk semula ke dalam esofagus.

Tips Mengurangkan Rasa Gastrik

Menjaga pemakanan
Elakkan makan makanan yang berempah,pedas,berminyak,minuman panas,kopi,teh dan arak

Jauhi asap rokok
Nikotin di dalam rokok boleh menyebabkan gastrik bertambah teruk walaupun anda bukan seorang perokok.Ingat,menghidu asap rokok adalah lebih berbahaya daripada merokok.

Kedudukan badan
Duduk dengan tegak dan berdiri. Elakkan dari banyak berbaring dan bongkokkan diri ke hadapan kerana boleh menyebabkan keadaan lebih teruk.

Tidur
Sebelum tidur,pastikan anda telah makan dan minum 3 jam awal,kerana makanan yang tidak diproses dengan baik menyebabkan esofagus anda menjadi bengkak dan LES juga tidak dapat bekerja. Ketika tidur,pastikan juga anda tinggikan bantal 10-15 cm dari paras dada.

Jangan ambil sebarang ubat penahan sakit.

Selain dari berjumpa doktor anda juga boleh mengambil suplement shaklee iaitu Ostematrix,peppermint ginger plus dan ESP.Ostematrix - Berfungsi membantu meneutralkan asid yang telah memasuki esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.


Peppermint Ginger Plus - Mengandungi herba yang asli pudina,halia,jintan hitam dan jintan manis yang dapat melegakan ketidakselesaan perut anda.

Energising Soy Protein (ESP) - ESP ini adalah berasaskan soya dan juga protein yang bersifat alkali dan dapatmeneutralkan asid . Nutrien protein membantu membina sel-sel badan yang baru menggantikan sel yang telah rosak dihakis oleh asid hidroklorik semasa proses pencernaan makanan.

Hubungi saya :

awaza ns

Shaklee Independent Distributor

[ID No : 887384]

Mobile/Whatsapp:0126524529

Emel:awaza_ns@yahoo.com

Penghantaran terus/COD ke Sekitar Klang, Meru,Kapar,Seksyen 7, dan Pengedar Sah untuk Seluruh Malaysia.

No comments:

Post a Comment

 
full design blog:jiakreatifelt