Sunday, August 30, 2015

Resepi vadai..hantam saja.

Assalamualaikum dan selamat petang minggu.
Hari ni mak nak kongsi pengalaman buat kuih ni.Saya memang suka makan kuih ni.Selalu beli kat mak cik jual nasi lemak kat tempat tinggal saya ni.Masa kerja dulu kuih ni lah yang saya beli setiap hari.Pernah terfikir satu hari nanti nak buat gak kuih ni.Mengimbau kenangan pertama kali saya mencuba buat kuih ni memang tak jadi,rupa dia dah cantik dah tapi bila masuk dalam kuali..wehoooo..berderai.Banyak pulak tu.haha.Tanpa putus asa,saya tanya kawan-kawan macam mana nak buat kuih ni.Dengan pertolongan kawan-kawan jadi jugak,tapi agak keras sikit.
Hari ini entah kenapa si abang ni mintak ibu buat kuih vadai ni.Dengan semangat waja,ibu masuk dapur dan memulakan kerja-kerja memasak vadai.Walau pun ibu jarang-jarang masak,tapi demi memenuhi permintaan anak bujang yang bercuti jadi rajin pulak.Makanya inilah hasilnya..yang best anak suka,suami pun cakap sedap.hehe.Adik tak cuti,so ibu makan kan untuk adik.



RESEPI: Bahan-bahan

2 cawan kacang dal
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 sudu besar jintan manis di tumbuk
2 tangkai daun kari dihiris.
6 tangkai cili api di potong kecil-kecil
Garam

Cara-caranya:
1. Rendam kacang dal selama 2 atau 3 jam,toskan.
2.Ambil 3/4 kacang dal yang telah di toskan dan blender halus.
3.Kacang dal yang tinggal lagi tu blend kasar,tak nak blend pun boleh.Saya guna trooper chooper je.
4.gaulkan kacang dal yag telah di blender halus dan kasar tadi.Kemudian masukkan bawang besar,jintan manis,daun kari cili api dan garam secukup rasa gaul-gaulkan.
5.Panaskan minyak
6.Bentukkan adunan vadai tersebut dan goreng dengan api perlahan.
Sekian resepi ringkas dari ku.



















3 comments:

  1. antara kegemaran ank sy tu..nampak sedap.. :)

    ReplyDelete
  2. Azura,buat tu pn permintaan anak jugak..hehe.Alhamdulillah menjadi pulak.hehe.

    ReplyDelete
  3. Azura,buat tu pn permintaan anak jugak..hehe.Alhamdulillah menjadi pulak.hehe.

    ReplyDelete

 
full design blog:jiakreatifelt